Pages Navigation Menu

mai afli una-alta... :)

Categories Navigation Menu
Google+

Aurul si argintul antic al Romaniei

Aurul si argintul antic al Romaniei

Am intrat deja in ultima luna in care poate fi vizitata o expozitie unicat, care reuneste peste o mie de piese arheologice deosebite, provenind atat din colectiile proprii ale Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), cat si din colectiile altor 31 de muzee de profil din tara.
Este vorba despre piese lucrate din aur si argint, cu deosebita valoare estetica si simbolica, descoperite pe teritoriul Romaniei si care acopera un interval de timp de peste 6000 de ani (din Neo-Eneolitic pana in Antichitatea Tarzie) si din care unele nu au mai fost prezentate publicului.
Obiectele din metal pretios, aur sau argint, au fost utilizate atat ca podoabe cat si ca insigne, insemne oficiale, semne de prestigiu social, sacralitate sau, pur si simplu, bogatie.
Valorii intrinsece a metalului folosit i s-a suprapus valoarea lucraturii, tehnicii folosite, indemanarii si imaginatiei artistice ale creatorului (de cele mai multe ori anonim).
Piesele, mai simple sau mai elaborate, provin din ansamblurile princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), de la Sarmizegetusa Regia (renumitele bratari polispiralice din aur), din tezaurele dacice (Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti), dar si din morminte si tezaure de Ev Mediu Timpuriu sau Antichitate Tarzie (Pietroasa, Apahida, Cluj-Someseni, Histria).

Bratara dacica

Bratara dacica (sursa foto: Wikipedia)

In aceasta perioada, in paralel cu Expozitia “Aurul si argintul antic al Romaniei”, au loc atelierele de creatie si educatie muzeala “Micii orfevrieri”, menite sa stimuleze interesul pentru istorie si creativitatea artistica a participantilor. Dupa vizitarea expozitiei propriu-zise, copiii isi pot crea propriile replici ale exponatelor, chiar daca nu din metal pretios ci din material Fimo si, dupa coacere, le pot lua acasa ca amintire.
Atelierele au loc in zilele de miercuri si vineri, incepand cu ora 13.00.

  • Locul: Muzeul National de Istorie a Romaniei – Calea Victoriei nr.12
  • Durata expozitiei: 19 decembrie 2013 – 23 aprilie 2014
  • Programul muzeului: Miercuri – Duminica: 9.00 – 17.00; Luni – Marti: inchis
  • Telefon: 021 315 82 07
  • www.mnir.ro
Arata-le si prietenilor...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
 
Tags: , , ,

Leave a Comment