Pages Navigation Menu

mai afli una-alta... :)

Categories Navigation Menu
Google+

Nikolai Demidenko la Ateneul Roman

Nikolai Demidenko la Ateneul Roman

Nikolai Demidenko, provenit din scoala lui Dmitri Bashkirov, este un pianist rus de talie mondiala, finalist al competitiilor Montreal (1976) si Ceaikovski (1978). Rezident in Marea Britanie, este si profesor la Menuhin School of Music si la University of Surrey.

Ca pianist concertist, a fost acompaniat de marile orchestre ale lumii, printre care Moscow Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Symphony, Royal Philharmonic si St. Petersburg Philharmonic, colaborand cu dirijori de talia lui Sir Roger Norrington, Vladimir Fedoseyev, Yuri Temirkanov si Sir Andrew Davis. Turneele lui l-au purtat nu numai in Europa, ci si in Australia, Noua Zeelanda, Canada si Orientul Indepartat, iar debutul la New York l-a avut in 2001. In domeniul cameral succesul seriilor tematice de la Wigmore Hall se continua cu recitaluri la Royal Festival Hall, Barbican și Southbank Centre. Recent, in cadrul seriei “London Pianoforte” de la Wigmore Hall, singura reprezentatie ‘live’ difuzata in cadrul BBC Radio 3’s Chopin Experience, a fost recitalul Chopin al lui Nikolai Demidenko. De altfel, in toamna anului 2008 a lansat un CD Chopin cu cele 24 de preludii. Acest CD a fost distins cu MIDEM 2010 Special Chopin Award. Demidenko este, de altfel, cunoscut pentru afinitatea speciala pe care o are pentru lucrarile lui Chopin.

Acesta a fost un alt Chopin fata de cel cu care suntem obisnuiti si modul in care a fost interpretat ne-a taiat rasuflarea. Virtuozitatea lui Demidenko nu are nicio legatura cu stilul Liszt, cu tenta populista. Controlul tehnic suprem si acuratetea in virtuozitate mare sunt elementele lui de rezistenta, mai exact, este vorba de claritatea pe care o gasim in cele mai dense si complexe structuri si poezia cea mai expresiva pe care o reda in interpretare.

Michael Church, ”The Independent”, 2010

Pianistul rus acorda o importanta deosebita inregistrarilor: “[ele] reprezinta o parte esentiala a vietii mele, ….. Modul in care interpretam reprezinta o reflectie a vietii noastre si nu putem canta precum o faceau pianistii in anii 1930, deoarece este o alta viata…”. Demidenko a lansat la casa de discuri Hyperion Records CD-uri cu lucrari pentru piano solo de Bach–Busoni, Chopin, Clementi, Liszt, Medtner, Mussorgsky, Prokofiev, Rachmaninov, Schubert si Schumann, dar si concerte de Chopin, Medtner (CD-ul a castigat un premiu Gramophone), Skriabin, Ceaikovski, o inregistrare de mare succes, si Weber, precum si toate concertele lui Prokofiev, acestea din urma alaturi de London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Alexander Lazarev.

Afis Nikolai Demidenko

Program:
Joi 31 octombrie si vineri 1 noiembrie 2013, ora 19:00, Sala Mare a Ateneului Roman
Orchestra simfonica a Filarmonicii “George Enescu”
Dirijor: Christian Badea; Solist: Nikolai Demidenko
Constantin Silvestri (100 de ani de la nastere) – Trei piese pentru orchestră de coarde
Frédéric Chopin – Concertul nr. 1, in mi minor, pentru pian si orchestra, op. 11
Antonin Dvorak – Simfonia nr. 8, in sol major, op. 88

Sambata 2 noiembrie 2013, ora 19:00, Sala Mare a Ateneului Roman
Recital de pian Nikolai Demidenko
Franz Schubert – Patru Impromptu-uri, op. 90
Serghei Rahmaninov – Variaţiuni pe o temă de Corelli
Franz Schubert – Sonata în la major, D664; Sonata în la minor, D784

Bilete: casa de bilete a Filarmonicii George Enescu (tel. 021-315.68.75)

Arata-le si prietenilor...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
 
Tags: , , , , ,

Leave a Comment