Pages Navigation Menu

mai afli una-alta... :)

Categories Navigation Menu
Google+

Targul de Sf. Ilie, la Muzeul Taranului Roman

Targul de Sf. Ilie, la Muzeul Taranului Roman

Cea mai raspandita traditie despre Sfantul Ilie este ca mana printre nori un car de foc, tras de cai inaripati, in timpul furtunilor si trimite fulgere catre diavoli si pacatosi.
De frica, diavolii se ascund prin pomi, pe sub streasina caselor, in turlele bisericilor, in corpul unor animale, in special caini si pisici, spre care Sfantul Ilie trimite traznete. In popor se crede ca diavolii se ascund mai mult in lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit in gospodarie si nu se ascunde nimeni sub un carpen, pe vreme de furtuna.
In credinta populara se spune ca daca in ziua de Sfantul Ilie este furtuna, nu trebuie sa se deschida nici usile nici geamurile caselor, sa nu cumva sa se ascunda vreun diavol ce fuge de furia Sfantului.
In unele zone din Moldova, se mananca grau nou fiert, cu miere de albine. Daca graul nu a fost treierat pana in ajunul acestui praznic, femeile isi pun hainele de sarbatoare si merg sa secere cativa snopi de grau pe care apoi ii scutura de boabe, piseaza graul si il fierb pentru a-l consuma cu miere de albine.
In alte zone se mananca fructe proaspete, pentru a fi sanatos tot anul ce va urma, dar nu mere varatece, pentru a nu fi lovit de traznete. Acela care va musca din mar, va avea parte dupa moarte numai de mere, dar si pe acelea, cand va dori sa le atinga, vor disparea.
In unele sate, femeile duc mere la biserica in ziua de Sfantul Ilie, pentru a fi binecuvantate, crezandu-se ca dupa moarte, ele se vor transforma in mere de aur.
In alte zone ale tarii, fetele nemaritate se duc pe ascuns in lanurile de canepa si se tavalesc mai mult goale prin roua. Daca noaptea vor visa canepa verde, inseamna ca ele se vor marita cu baieti tineri, iar daca vor visa canepa uscata, se vor marita cu cineva mai in varsta.
In ziua cinstirii crestinesti a acestui mare prooroc al Vechiului Testament se desfasoara “Santiliile” – nedei (sarbatori campenesti) inchinate sfantului si se tin targuri.

Fete nemaritate, care se tavalesc goale prin lanuri de canepa (hmm…) nu veti gasi, in weekend, la Muzeul Taranului Roman, dar veti gasi aproximativ 100 de mesteri populari si producatori traditionali, dar si tineri artizani handmade si anticari.
Veti regasi reprezentata fiecare provincie geografica cu traditiile mestesugaresti, dar si culinare, cu port traditional si mai ales oameni: tesatoare, fierari, olari , cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, blanari, gospodine si gospodari cu diverse bunatati: dulceturi, siropuri si cofeturi, miere si produse apicole, cozonaci si placinte, ierburi aromatice, suc de mere sib raga, dar si palinci si vinuri, turta dulce, covrigi si alte bunatați.
Sambata, 20 iulie si duminica 21 iulie, incepand cu orele 10.00 vor fi deschise si atelierele de creatie pentru copii.

Targul are intrarea libera si se va desfasura din 19 pana in 21 iulie, in curtea interioara a muzeului si pe Aleea Samurcas.

Arata-le si prietenilor...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
 
Tags: , , , ,

Leave a Comment